Sáfrányos szeklice
Sáfrányos szeklice A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, az őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik.
Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert.
Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.
Elnevezései
Egyéb népies elnevezései a felsoroltakon kívül: bogáncssáfrány, parasztsáfrány, pórsáfrány, parasztok rokkája, vadsáfrány, magyar pirosító, magyar sáfrány, szeklice, olajözön, szaflór, saflor.
Felhasználása
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához.
Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként használják. INCI elnevezése Carthamus tinctorius.
Gyógyhatása
A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.
Termesztése
A melegebb fekvésű talajokat kedveli, magját ősszel, vagy tavasszal 40–50 cm-es, vagy ennél kisebb 15–20 cm-es sor, és tőtávolságra áprilisban vetik. Különösebb gondozást nem igényel. Virágját folyamatosan szedik és árnyékos helyen szárítják.
Tárolása
A szárazanyag, a szín és a hatóanyag megvédése érdekében jól zárható, nem átlátszó üveg, porcelán, fa, vagy esetleg bádogdobozban ajánlott tárolni.
További infót találsz még Timcsi gyógynövénykertjében a http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu oldalon.
Most itt kedvcsinálónak pár részlet.:
- A-vitamin,
- E-vitamin (antioxidáns hatású α-tokoferol),
- K-vitamin,
- kalkon,
- krocetin,
- olajtartalmából linolsav (84,43%),
- kartamin (sárga),
- kartamon(narancs),
- p-kinonok, flavonoidok, linolénsav,
- palmitinsav (5,38 %),
- olajsav (9,89 %)
- Felhasználható részei:
- virágszirmok belsejében lévő bibék (Charthamus tinctorius flos)
- mag (Chartamus tinctorius semen)
- tea
- hidegen sajtolt olaja
- fűszerként, főleg levesekbe,
Szóval itt sok infót találsz erről a növényről.
Találtam még egy másik oldalt is ahol szép leírás van a Sáfrányos szeklicéről. Ez a blog.xfree.hu oldal.
Ezen növénnyel készített ételek receptjeit találsz a Nosalty oldalán. Én szeretek itt böngészni valami jó kajarecept után.